CPO in Woonakker Teteringen

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat betekent: met een groep mensen een aantal woningen zelf ontwerpen, ontwikkelen en (laten) bouwen. U koopt met een groep mensen, die dezelfde wensen en ideeën hebben, een kavel. Zo kunt u samen met uw toekomstige buren de woning bouwen die u wenst, en bouwt u voordat de eerste steen is gelegd ook al gelijk uw buurt op.

Ook in de nieuwe dorpswijk Woonakker is er ruimte voor CPO. Het gaat om zo’n 10-15% van het totaal aantal (580) woningen dat bedoeld is voor CPO en PO (Particulier Opdrachtgeverschap, kavels die apart verkocht worden). Dat zijn zo’n 58-87 woningen. Daarbinnen komen er meerdere kleine clusters. Het aantal en de grootte van die clusters zijn op dit moment nog niet bekend.

Bent u benieuwd welke CPO-verenigingen al bekend zijn bij ons? Scroll dan naar beneden.

De werking van CPO

Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject neemt de CPO-groep, georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Denk aan: het kiezen van een architect en een aannemer, beslissingen die te maken hebben met woonwensen en het onderhouden van alle contacten met samenwerkende partijen in het bouwproces. Zo ontstaan er binnen ieders budget woningen, die aan de gezamenlijk opgestelde wensen voldoen. Het zijn dus geen standaard woningen, maar altijd woningen op maat. Daarbij deelt u de kosten en zorgen van het samen bouwen met uw toekomstige buren.

Veel CPO-groepen laten zich begeleiden door een CPO-begeleider. Zo’n partij heeft veel ervaring met bouwtrajecten en kan een groep ontzorgen in het lopen van CPO-proces en in de contacten en contracten met (bouw)partijen.

CPO-verenigingen

De volgende CPO-verenigingen zijn bij ons bekend. U kunt direct contact opnemen met de vereniging via de bijgevoegde contactgegevens:

ECO Wooncollectief
Wilt u ecologisch bouwen en met een 'kleine' voetafdruk natuurlijk leven en delen? Meld u dan bij ECO Wooncollectief via ecowooncollectief@gmail.com (contactpersoon Saskia Herder)

CPO Droomakker
Bent u een doorstromer, op zoek naar een twee-onder-een-kap/vrijstaande huis met eigen tuin of gedeelde tuin in erfvorm? Meld u dan bij CPO Droomakker via cpo.droomakker.teteringen@gmail.com (contactpersoon Klaartje Stikvoort)

CPO 't Enkveld
Bent u 50 jaar of ouder en geïnteresseerd in het realiseren van een toekomstbestendige en gezamenlijke woonvorm van maximaal 24 woningen (afhankelijk van de toegewezen kavelgrootte) met onder andere een gemeenschappelijke ruimte en voorzieningen? Waar u als senior zo lang mogelijk zelfstandig en onder eigen regie kunt blijven wonen? Samen kunt wonen met behoud van privacy maar waar saamhorigheid en goed nabuurschap belangrijk zijn? Meld u dan bij CPO 't Enkveld via fentvancasteren@hetnet.nl (contactpersoon Fons van Casteren). Bekijk voor meer informatie ook de website: www.enkveld.nl

Biobased Woonakker
Bent u starter, doorstromer of senior en wilt u betaalbare, energiezuinige en met minimale ecologische voetafdruk woningen realiseren? Meld u dan bij Biobased Woonakker via biobasedwoonakker@gmail.com (contactpersoon Sebastiaan Bal)

CPO ChargeFreeHome
Bent u een starter of senior die een woongemeenschap wil bouwen, die het hele jaar door geheel zelfvoorzienend is zowel voor de woning als de mobiliteit? Waar opslag en sturing wordt georganiseerd door een coöperatie, waarbij de winsten weer terug vloeien naar de bewoners? Waar de ladder, kruiwagen, energievoorziening en mobiliteit worden gedeeld? Meld u dan bij CPO ChargeFreeHome via cpochargefreehomebreda@gmail.com (contactpersoon Peter van Gennip). Bekijk voor meer informatie ook de website: www.cpochargefreehomebreda.nl

CPO Begijnhof 2.0 (groep compleet)
Een woonvorm voor vrouwen van 45 jaar of ouder met een verbinding met de LHBTIQ+ gemeenschap.

Voor elk van de bovenstaande CPO-verenigingen geldt ook nog altijd dat ze zich straks bij verkoop van kavels in dienen te schrijven. Loting bepaalt welke CPO-groep kan gaan bouwen in Woonakker. De naam van een CPO-vereniging op deze pagina van de projectwebsite biedt geen garantie.

Wilt u uw CPO-vereniging ook graag opnemen in deze lijst? Stuur dan een mail naar info@woonakker-teteringen.nl met daarin naam CPO-vereniging, korte omschrijving, naam contactpersoon en contactgegevens die wij mogen publiceren.

Veelgestelde vragen inclusief antwoorden over CPO

1. Wat bedoelen we met 'dezelfde ideeën en wensen'?
Denk bijvoorbeeld aan duurzame woningen, CO2-neutraal, zelf energie opwekken, gezamenlijk ontwerp maar ook aan het bouwen van woningen voor een bepaalde doelgroep zoals seniorenwoningen met een gemeenschappelijke binnentuin of woningen bedoeld voor mensen met een beperking die in een gezamenlijk hof willen wonen.

2. Ik heb interesse in CPO, wat kan ik doen om in aanmerking te komen?
Om in aanmerking te komen voor CPO kunt u zich aansluiten bij een bestaande CPO-vereniging of op eigen initiatief een CPO-vereniging opzetten. Later in het proces komt er een moment waarop we CPO’s gaan uitnodigen om zich aan te melden voor kavels.

Extra informatie over CPO

Handige linkjes
Bekijk ook eens de volgende artikelen op onze projectwebsite:

- Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), wat is dat?
- In gesprek met ervaringsdeskundige CPO: Joep Peeters
- Routeboekje Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gemeente Breda

Vragen?
Is uw vraag nog niet beantwoord in bovenstaande informatie? Stuur dan een mail naar info@woonakker-teteringen.nl